Dobry Dietetyk

Informujemy, że z dniem 02 października 2019 roku nastąpiła zmiana adresu internetowego
dla Poradni Dobry Dietetyk Kartuzy

01 Paź

Wytrawne placki z dyni

Uwielbiam okres jesienny, który obfituje w mnóstwo warzyw, które w innym okresie nie są dostępne, mam na myśli głównie ... DYNIĘ ! 

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.

Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Dynia to zdecydowanie najmocniejszy październikowy akcent w mojej kuchni. Po przygotowaniu wszystkich możliwych zup dyniowych, postanowiłam przygotować coś w rodzaju drugiego dania - nadszedł czas na przedstawienie Wam najczęsciej używanego przeze mnie przepisu na placki z dyni.

Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Jestem pewna,że ich piękny kolor przypadnie do gustu wszystkim dzieciom, a co najlepsze to podawać je można zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, czy nawet pikantnej. Sprawdź przepis ! 

 

 

Wytrawne placuszki z dini

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g chudego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ papryczki chili
  • natka pietruszki
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto, tak by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem.

Polecam również wersję placuszków bez chili lecz podane z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).

 

Smacznego ! :) <3

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe